18 tehnici de parenting fundamentale – cu Urania Cremene

Mai sunt doar cateva saptamani pana incepe marea aventura2. Asa ca profit de timpul ramas cat pot de mult. Am reusit sa ajung la un seminar prezentat de Urania Cremene, “18 tehnici de parenting fundamentale”. Incerc sa va povestesc in cateva cuvinte cei 18 pasi pe care ar trebui sa ii parcurgem noi ca parinti pentru a obtine colaborarea copiilor nostri. E greu, va recunosc ca eu sunt corijenta la multe capitole, dar cu putin efort ajungem pe drumul cel bun.

Cea mai grea provocare este sa uitam definitiv de bat si bomboana (pedeapsa/ recompensa). Este  atat de la indemana! Si de multe ori chiar copilul incearca un mic santaj “daca fac asta, imi iei o jucarie?”. Dar pe termen lung nu este ceva benefic, din contra.

Nevoile psihologice de baza ale copiilor sunt conectarea, controlul si competentele. Calea spre un parinte eficient si copil fericit consta in satisfacerea acestor trei nevoi psihologice de baza.

Conectarea – nevoie psihologica de baza care poate fi satisfacuta astfel:

 1. Empatia; de cele mai multe ori suntem tentati sa raspundem cu NU copiilor. Fie ca vor la desene, tableta, ciocolata, sa mergeti undeva cand voi aveti alt program, mereu avem tendita sa le raspundem “Nu, pentru ca…” Desigur, nu vor auzi nimic din ce le spuneti dupa “NU”. Solutia este ca in aceste cazuri sa fim empatici. Sa le spunem ca stim cat de mult le place activitatea respectiva, ca o sa ne gasim timp si pentru asta in viitor, ca si noua ne face placere dar acum nu se poate pentru ca….
 2. Intreaba, nu da comenzi! Dureaza mai mult, dar cred ca si pentru ei este obositor sa primeasca mereu comenzi. “Spala-te pe dinti!”, “Fa temele!”, “Imbraca-te!”. Putem incerca sa transmitem acest mesaj la fel de simplu printr-o intrebare: “ce facem noi inainte sa ne asezam la masa?” de exemplu.
 3. Iubeste neconditionat; copilul trebuie sa stie si sa simta ca este iubit, indiferent de actiunile sau comportamentul lui.
 4. Pune accent pe unicitate! Competitia si comparatiile nu-si au locul, nu ar trebui incurajate si promovate. De multe ori copiii observa comportamente in alte medii decat acasa si pun intrebari. “Colega mea are unghiile date cu oja. Eu de ce nu am voie?” Un raspuns in aceasta situatie ar putea fi: ” In familia noastra noi am decis sa procedam asa, pentru ca…”
 5. Implica-l in familie; la bucatarie, la spalat rufe (pus in masina de spalat, intins rufe), sters praful etc. Poate dureaza mai mult, dar este mai benefic decat sa lasam copilul la tv/tablet/telefon.
 6. Coboara din copac! Sa te folosesti de pozitia ta superioara si sa tipi la copil pentru a-l intimida este cea mai proasta solutie pentru rezolvarea unui conflict. Mult mai usor rezolvi o situatie conflictuala daca vorbiti de la acelasi nivel, daca empatizezi si ii explici frumos. De zece ori daca e nevoie…

Competenta – nevoie psihologica de baza care poate fi satisfacuta astfel:

 1. Creeaza spatiu si da-i drumul; sau mai pe scurt, “nu il mai cocolosi”. Lasa-l sa faca singur ce poate face singur, in functie de varsta (sa manance, sa se imbrace, diverse activitati in casa, sa se joace in parc fara sa umbli dupa el de teama sa nu se loveasca).
 2. Fii model pentru copilul tau; copiii vor copia intotdeauna comportamentul adultilor. Deci esti direct responsabil. Gandeste cu voce tare, explica-I de ce ai reactionat intr-un anumit fel intr-o anumita situatie. Va proceda la fel pe viitor.
 3. Greseala – o oportunitate; inutil sa il mustram pentru o greseala, trebuie sa il invatam cum sa procedeze data viitoare pentru a evita astfel de situatii.
 4. Nu folosi pluralul; revenim la unicitate, mai sus.
 5. Problemele lui sunt ale lui; incearca sa il ajuti, sa pui intrebari, sa gasiti solutii impreuna, dar nu ii rezolva tu problemele.
 6. Intreaba si descrie; inainte sa tragi concluzii. De cele mai multe ori afli lucruri noi si iti poti ajuta copilul in luarea celei mai bune decizii.

Controlul – nevoie psihologica de baza care poate fi satisfacuta astfel:

 1. Creeaza spatiu pentru joaca libera; copiii au nevoie de joaca mai mult decat de tv/tableta/telefon. Daca vremea nu este favorabila, cheama-I prieteni in vizita si creaza-le spatiu pentru joaca.
 2. Afla-i opinia; in legatura cu activitatile din weekend, de vacanta, cumparaturi.
 3. Calmarea pozitiva; de multe ori ne stresam si ne enervam si avem tendinta sa ii certam sau sa tipam la ei. Respira adanc, mergi in alta camera pentru a te calma, iesi cinci minute la aer.
 4. Paranoia pozitiva; de mici, copiii aud intr-una “nu e voie” sau un”NU” general la toate intrebarile si cerintele lor. Tine de noi sa schimbam asta, sa empatizam si sa le explicam mai mult de ce o actiune nu este benefica, sa le explicam de cate ori este nevoie pana intelege copilul.
 5. Dezvolta responsabiliatea; fata de corpul sau, sanatatea lui, obiectele personale.
 6. Ofera variante in cadru limitat; de cele mai multe ori ii este mai simplu sa decida astfel. Eu mult timp am avut dificultati dimineata cu pregatirea hainutelor pentru gradinita. Am observat ca procedand in acest fel, oferindu-I cateva variante, decizia era mai usor de luat si reuseam sa ajungem la timp la gradinita/serviciu.

Ma bucur mult ca am putut participa la acest seminar, il recomand oricarui parinte, indiferent de varsta copilului. Stiti ce am facut cand am ajuns acasa? Check list, cu aceste 18 tehnici. 11 din 18… mai am de lucrat pentru a avea o relatie armonioasa cu fetita mea. Voi? 🙂

 

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fii notificat cand postez altele noi, aboneaza-te la newsletter sau da-mi like pe pagina de Facebook Eco de Mic.

 

 

(Visited 157 times, 1 visits today)

One thought on “18 tehnici de parenting fundamentale – cu Urania Cremene”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *