Capace cu suflet

capace cu suflet

Povestea cu capacele de plastic (de la pet-uri) a inceput acum cateva luni. O prietena draga a venit in vizita si ne-a povestit despre un ONG ce colecteaza capace. Nu stia foarte multe detalii, dar m-a convins! Si am inceput si noi (de la mic la mare) sa colectam, in prima faza intr-un borcan.

Cu ocazia asta mi-am amintit de o intamplare haioasa de acum vreo 15 ani, cand stateam singura si aveam o pisica. Si de Craciun impodobeam bradul de cel putin 5 ori pe zi! Intelegeti voi…pisica, brad… 🙂 3 luni mai tarziu, eu tot mai descopeream cate un glob ascuns dupa dulap, sub pat, etc.

Asta patesc si acum. E atat de fascinat Andrei de aceste capace, la 2-3 zile mi le cere si le imprastie prin toata casa. Face trenulet, turnulet, le sorteaza pe culori, le plimba cu masinutele lui. 30 minute e liniste in casa si imi pot vedea linistita de treaba.

Intre timp, am vrut sa aflu mai multe despre proiectul acesta. Si am descoperit ca din pacate ONG -ul respectiv nu mai colecteaza capace. Sau din fericire, pentru ca asa am dat peste Anca Tataru si minunatul ei proiect Capace cu suflet.

Ce este proiectul Capace cu suflet?

Anca impreuna cu alti oameni misto au inceput in 2014 sa colecteze capace pe care le vand unor firme de colectare selectiva. De ce doar capace? Pentru ca raportul volum/pret este foarte bun! Suma de bani primita (dublata de un om minunat) este redirectionata catre o cauza sociala.

O cauza ce nu beneficiaza de mediatizare, de multe ori sugerata chiar de oamenii implicati in proiect. Un copil de la gradinita sau scoala copilului, un vecin, o scoala de la tara.

Din 2014 pana in 2019, au colectat 6.574 kg de capace si au donat 16.246 RON spre 26 cauze. Sumele nu sunt mari, dar fiind vorba de niste lucruri care altfel ar ajunge la gunoi, eu zic ca a meritat efortul!

Ce capace poti colecta?

Orice capac de plastic (HDPE) de la sticle PET, sticle de lapte sau iaurt, sticle de detergent, pasta de dinti, gel de dus, sampon, balsam de par, balsam de rufe, tub de lipici, tub de muster sau ketchup, borcane de plastic cu guma de mestecat, borcane de Nutella, cutii de medicamente, crème etc.

Daca si tu esti dornic sa reduci impactul asupra mediului (si sa mai si ajuti pe cineva cu gestul tau), implica-te!

Anca este din Cluj, dar sunt si in Bucuresti cativa voluntari la care poti duce capacele adunate. Branesti, Voluntari, Pipera, Universitate, Dristor, Popesti Leordeni. Sa va povestesc ce bucuroasa am fost sa aflu ca unul din voluntari locuieste fix pe strada mea? 🙂

Te-am convins? Ajuta si tu! Trebuie doar sa aduni capacele de la produsele pe care le folosesti si sa le dai mai departe. Scrie-mi si fie ne intalnim, fie iti dau o persoana de contact cu care te poti vedea pentru predarea lor. Iar daca iti poti molipsi si familia, prietenii sau colegii de birou, cu atat mai bine!

Fericirea vine din micile bucurii, dar si din micile gesturi facute de oameni cu suflet mare! 🙂

Povestea lor o gasiti aici: https://www.facebook.com/capacecusuflet/

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fii notificat cand postez altele noi, aboneaza-te la newsletter sau da-mi like pe pagina de Facebook Eco de Mic.

(Visited 663 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *