Copiii Si Tehnologia

copiii si tehnologia

Tehnologia este wow! Si copiii nostri sunt niste norocosi ca traiesc in secolul acesta si au parte de ea. S-au nascut cu ea, este parte integranta din viata lor. Dar, in acelasi timp, este si foarte periculoasa. O adevarata provocare pentru parinti in ziua de astazi o reprezinta tehnologia si efectele pe care le are asupra copiilor. Ii poate acapara, pot deveni foarte usor dependenti, mai ales ca ne au drept model pe noi, care cu greu ne dezlipim de telefon, tableta, laptop  sau televizor.

Pana la un an Maria nu s-a intalnit cu tehnologia. Apoi am plecat la serviciu si nu am mai putut controla situatia 100%. S-a uitat cu masura la televizor (am evitat desenele animate violente), iar tableta nu o incanta in mod deosebit (pentru ca am fost inspirati sa ii dam o tableta care merge foarte greu si se plictiseste de cele mai multe ori). Iar telefonul il primeste rar (al meu), se uita la poze sau pe youtube la filmulete (pe care incerc sa le aleg eu, cat mai educative).

Dar, in ultimul an, pentru ca am fost singura acasa cu amandoi, m-am folosit de televizor sa o pot tine linistita in camera sa il pot adormi pe cel mic. Asta si pentru ca a fost frig pana de curand si nu puteam petrece foarte mult timp pe afara. Cum s-ar zice, mi-am “cumparat” cateva ore de liniste. Nu a fost tocmai cea mai inteligenta miscare, sunt constienta de asta. Dar ce nu face oboseala din om, nu-i asa?

Percep imediat schimbarea in comportamentul ei dupa ce petrece prea mult timp in fata televizorului. Tocmai din cauza acestui comportament am spus STOP si am analizat situatia. Frustrata, nemultumita, plictisita, daca as fi lasat-o, ar fi stat cu orele in fata televizorului fara sa ceara de mancare…

Si realitatea din “teren” ne spune ca se intampla frecvent acest lucru. Sunt copii care petrec 5-6 ore in fata ecranelor. Ne cumparam libertatea, dar in acelasi timp le facem un mare rau copiilor.

Imediat ce s-a incalzit, am pus limite clare. Fara televizor in timpul saptamanii. O mai las la calculator, are niste jocuri de la scoala. Daca tot sta cu ochii intr-un ecran, macar sa fie ceva util. Dar incercam sa limitam timpul la maxim o ora pe zi. Si daca s-a uitat pe calculator, stie ca in ziua aia nu mai primeste telefonul/tableta.

Acum cateva zile am mers la o conferinta organizata de Social Moms, exact pe aceasta tema – Copiii, fata in fata cu tehnologia. M-am bucurat sa vad sala plina; multe mamici preocupate de acest subiect si mai ales m-am bucurat sa vad ca procedam corect, in cea mai mare parte a timpului. Am plecat cu cateva idei esentiale notate, pe care vi le impartasesc:

  • de evitat contactul cu tehnologia pana la varsta de doi anisori
  • si dupa aceasta varsta, trebuiesc impuse limite. 1-2 ore pe zi sunt suficiente
  • decat sa lasam copilul in fata televizorului la desene animate, mai bine optam pentru tableta cu un puzzle, un joc sau filmulete educative pe youtube (in perioada asta ii dau niste filmulete in engleza, sa invete ceva vocabular).

Am fost impreuna cu Maria la acest eveniment, au organizat si doua ateliere dragute pentru copii. A fost o idee excelenta, ne-am bucurat sa putem petrece o seara in oras, ca fetele! 🙂

Si totusi, cum putem evita si limita tehnologia? Cu ce o inlocuim daca deja face parte din viata copilului mai mult decat ne-am dori?

  • Petreceti cat mai mult timp in aer liber. La joaca. De cand a venit caldura, Andrei doarme afara in carut. Asa Maria nu mai cere la televizor sau telefon in timp ce il adorm.
  • Cumparati-le carti si cititi-le sau cititi impreuna cand mai cresc!
  • Cumparati-le jocuri educative, jucati-va impreuna!
  • Vorbiti cu ei! Mult! Orice!

Fiecare decide cum isi creste copiii. Am vazut si cazuri extreme, in care copilul nu are acces deloc la tehnologie. Nu stiu daca asta este o solutie, cel putin nu pe termen lung. Eu una sunt pro tehnologie, doar trebuie sa preluam controlul si sa stabilim limite clare. Repet, tehnologia este wow! Dar trebuie sa avem grija si sa o transformam in aliatul nostru.

Multa rabdare va doresc!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fii notificat cand postez altele noi, aboneaza-te la newsletter sau da-mi like pe pagina de Facebook Eco de mic.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *