Parenting in anii ’80 !?!

Fetita mea are 5 ani jumatate. In timpul sarcinii si in primul an de viata am citit mult, despre sarcina si despre bebelusi. Am mai citit si dupa, dar mai putin.

Pe parte medicala, am respectat intocmai indicatiile pediatrului, iar la capitolul parenting am actionat mai mult din instinct. Nu au fost probleme comportamentale, a fost cuminte si nu am simtit nevoia sa ma documentez prea mult despre cum ar fi bine sa procedez intr-o situatie sau alta.

De curand, a inceput sa ma pasioneze subiectul, fetita a mai crescut si ma pregatesc pentru schimbarile ce vor aparea odata cu inceperea scolii si odata cu aparitia unui nou membru in familie. Si asa am descoperit ca multe lucruri le fac bine. Si nu ca m-as fi nascut invatata, ci din simplu motiv ca, involuntar, copiam modelul de parenting aplicat de parintii mei cu mine in anii 80.

M-am simtit iubita. Probabil parintii mei nu au primit sfaturi de genul “pe copil sa nu-l pupi decat noaptea, in somn, ca altfel ti se suie in cap” foarte la moda in perioada respectiva. Si cum sa nu o pup si sa nu ii spun in fiecare zi cat de mult o iubesc si eu la randul meu?

M-am simtit apreciata. Si incurajata. Nu am simtit niciodata ca sunt in competitie cu alti copii. Sau ca se pune presiune asupra mea in vreun fel. Si la fel am facut si eu. O laud, o incurajez si ii spun mereu ca nu e nicio problema daca greseste. Ca noi o iubim, orice ar face 🙂

Parintii mei nu se certau in prezenta mea si intotdeauna se consultau si faceau front comun. Nu se intampla sa primesc un raspuns de la unul si alt raspuns de la celalalt. La fel incercam si noi.

M-au invatat sa fiu independenta. Nu sareau imediat ce aveam o problema sa o rezolve, ma lasau pe mine sa caut solutii si doar ma sfatuiau. M-a ajutat mult, sotul de multe ori imi spune: “tu nu mori de foame, te descurci oriunde te-ai rataci”.

Si nu pot sa nu ma intreb…oare ce carti de parenting citeau parintii mei in 80? 🙂

PS: am fost saptamana trecuta la un seminar interesant prezentat de Urania Cremene, “18 tehnici de parenting fundamentale”, revin cu un articol sa va povestesc ce lucruri noi am invatat. 🙂

 

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fii notificat cand postez altele noi, aboneaza-te la newsletter sau da-mi like pe pagina de Facebook Eco de Mic.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

One thought on “Parenting in anii ’80 !?!”

  1. La mine copilaria a fost….diferita,sa zic asa!
    Nu prea am studiat “parentingul”…dar ca si tine,nu trece zi fara sa ii spun cat de mult o iubesc…ii reamintesc ca e normal in a gresi,si eu gresesc…imi cer iertare daca o cert fara sa imi dau seama ca eu sunt de vina de fapt…o si cert cand e nevoie dar ii si arat toata dragostea din lume,o si pedepsesc(gen fara desene sau tableta,chiar daca tableta o vede cu program) ca sa realizeze ca nu tot pe lume i se cuvine de drept!!!Gresesc sau nu…nu cred ca voi stii vreodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *