La Voi Vine Zana Maseluta?

zana maseluta

Nu stiu cand a aparut Zana Maseluta… Cert este ca intre momentul in care mi-au cazut mie primii dinti de lapte si momentul in care i-au cazut Mariei ai ei s-au schimbat multeeee.

Eu imi amintesc ca noi aruncam dintii peste casa. Si cum stateam la bloc, era un procedeu destul de dificil. Primeam ajutor de la parinti. Ma bucuram tare cand eram la bunici, ma descurcam sa arunc singura dintisorul peste casa.

Cum a intrat Zana Maseluta la noi in casa

Cand avea Maria vreo 3 ani auzeam povesti la colegele de birou. Cu dinti de lapte cazuti, si cu aceasta zana buna ce venea negresit noaptea sa ii culeaga de sub perna. Si nu venea cu mana goala…

Nici nu mi-am pus problema cum voi proceda, pentru ca a venit ea de la gradinita cu lectiile facute. Si mi-am dat seama atunci ca mi-au prins tare bine povestile colegilor…va explic imediat…

Cine este Zana Maseluta?

O zana buna, clar! Ce vine noaptea la copilasii ce raman fara dintii de lapte. Sunt pusi sub perna, Zana Maseluta vine, lasa un cadou sau banuti si pleaca cu dintisorul. Il ia si il duce in cer, unde il transforma in stea.

Si Maria are 0pt stelute pe cer, nu m-a pus inca sa i le arat.

Ce aduce Zana Maseluta?

La primii dintisori, Zana Maseluta a fost foarte pregatita. Pesemne o auzea pe Maria cum topaia prin casa cand i se misca vreun dinte. Hainute, jucarii, carti a primit pentru primii dintisori cazuti. Apoi zana a inceput sa lase doar bani, probabil a observat ca a inceput sa stie sa ii gestioneze si singura.

Ce faci cand pierzi dintisorul si nu ai ce sa pui sub perna pentru Zana Maseluta?

Asta da problema! Credeti-ma! Un dintisor nazdravan nu a mai asteptat sa fie facut steluta si a cazut in timp ce ne spalam dimineata pe dinti. Si dus a fost! Ce ne facem?

Pai simplu! Il desenam! Si ii scriem Zanei Maseluta unde il poate gasi, se descurca ea cumva. Se pare ca apreciaza scrisorile. Aici urma sa ajung… cat m-am bucurat cand mi-am amintit povestile colegelor! Dintele disparut, copilul plans, a fost salvatoare solutia!

La ce varsta cad primii dinti de lapte? Cand vine Zana Maseluta?

Primii dinti care erup sunt incisivii centrali, deci ei sunt si primii dinti de lapte pe care ii va gasi Zana Maseluta. Se intampla in jurul varstei de 6-7 ani, dar in stransa legatura cu momentul eruptiei dintilor de lapte. Daca au aparut devreme, vor cadea mai devreme.

Urmeaza incizivii laterali, caninii si primele masele (care erup in jurul varstei de 10-12 ani).

Atentie la maselele definitive care erup in jurul varstei de 6-7 ani, in spatele ultimei maselute temporare, fara a cadea vreun dintisor. Multi parinti il confunda cu o maseluta temporara si nu ii dau atentie suficienta, crezand ca oricum se va schimba. Nu se schimba. Faceti o vizita la stomatolog pentru sigilare!

Mie imi place tare acest personaj si ma bucur cand o vad pe Maria entuziasmata dimineata, dupa ce zana a fost in vizita. La noi in casa aceasta zana este la fel de iubita ca Mos Craciun si Mos Nicolae.

Si mai am un motiv pentru care imi place de ea. Maria nu vrea sa o supere si sa ii lase sub perna dinti cariati sau galbeni, asa ca are grija sa ii ingrijeasca corespunzator.

La voi vine Zana Maseluta? Nu uitati sa ingrijiti bine dintisorii!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fii notificat cand postez altele noi, aboneaza-te la newsletter sau da-mi like pe pagina de Facebook Eco de Mic.

 

(Visited 143 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *